Akik emlékeznek még nagyszüleink zamatos, lédús gyümölcseire gyakran visszasírják és máig keresik a régi korok gyümölcsfáit és bokrait. Ezért a fellelt régi gyümölcsfa fajták szaporításáról, kezeléséről és árusításáról én magam, Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök gondoskodom. Segíthetek?
Egyéves, kedvelt fűszer és gyógynövény. Uborka konzerválásakor, vagy fűszeres ecet készítéséhez
Termékleírás A telepítéshez nélkülözhetetlen rögzítő, kiegészítő, melyet az ágyásszegély felső szélére akasztva egyszerűen a földbe szúrjuk. Technikai adatok Méret: 2 x 2 x 27 cm Kiszerelés: 10 db leszúró / egység Szín: zöld
BIOGAZDÁLKODÁSBAN ENGEDÉLYEZETT A MYR MICRO a növények számára legfontosabb nyomelemeket (Fe, Zn, B, Mn) tartalmazza, optimális arányban. Használata elősegíti a színeződést és a terméskötődést, így megelőzhető a gyümölcshullás. ADAGOLÁS: Hajtatásban: 1-2 l/ha 2-3 kezelés 8-12 naponként ismételve Gyümölcsösben: 1-2 l/ha 2-3 kezelés 10-15 naponként ismételve Szőlőben: 1-2 l/ha 2-3 kezelés 10-15 naponként ismételve ÖSSZETÉTEL: Bór (B) 0,6% Vas (Fe) 2,4% Magnézium-oxid (MgO) 3,2%
Termékleírás Ha hatékonyan és esztétikusan szeretne két eltérő felületet egymástól elkülöníteni környezetében, pl. ágyásokat, kerti ösvényeket, ajánljuk figyelmébe ezt az ágyásszegélyt. Technikai adatok Méret: 15 cm x 10 m Szín: zöld
Esstence oldat készítésének menete a koncentrátumból: műanyag edénybe tegyünk 2 l, 32-35 oC-os vizet ebbe keverjünk 10 dkg Ensstence koncentrátumot levegőztető szivattyúval (akváriumba való picike szivattyú) 24 órán keresztül fújjunk a vízbe levegőt majd ülepedés után szűrjük le sűrű szövésű anyagon keresztül a visszamradt üledéket tegyük a komposzthalmunkra vagy kapáljuk bele a kertünk földjébe Az elkészült folyadékot az alábbiak szerint használhatjuk fel: betegség megelőzés
Eredet: Magyar nemesítés, a Pándy és a Nagy angol meggy fajták keresztezésével Budatétényen (Maliga Pál, Apostol János, 1970.) Termesztése: Középkorai virágzású. Fagytűrése közepes. Az ültetés utáni 4. évben már 10-13 kg termést is adhat. Leírás: Virágai későn nyílnak (Újfehértói fürtössel egy időben), nagyon jó pollenadó. Magányosan ültetve is jól terem, de termésbiztonsága és termésmennyisége javul, ha más fajtákkal vegyesen van telepítve. Fája közepesen erős növekedésű. Koronája lapított gömb alakú
Alany: (saját gyökéren) gyökeres dugvány Érési idő: nagyon korai, június eleje Porzása: öntermékeny Gyümölcse: nagyon nagy, fényes fekete, azonos méretű bogyók. A hosszú nyelű, megnyúlt fürtjén a bogyók lazán helyezkednek el. Gyümölcs húsa: középkemény, kellemes ízű, határozott feketeribizke aromával Termése: géppel jól rázható, termőképessége kiemelkedő Felhasználása: friss fogyasztásra és gyorsfagyasztásra egyaránt alkalmas
A gyökéritató jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű csövecske, amely nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését. A kis csövecskék - szájnyílásukkal akár felfelé, akár lefelé fordulva helyezkednek el - vizet és levegőt tárolnak, így a tápanyagok feltáródnak. Mi történik a fa elültetése után? Telepítés után a fa saját tartalék energiáit használja fel a begyökeresedéshez, a hajtások megindításához, a talajélet mikroorganizmusaival való kapcsolat felvételéhez. E kapcsolat egyaránt fo
További nevei: Nyári vajkörte, Duval Származás: magyar Érés ideje: augusztus végén szedhető, csak rövid ideig tárolható Gyümölcs: középnagy, alakja változó, széles körtétől a hengeresig. Sárga alapszínét hálózatos parásság borítja. Héja vékony, száraz tapintású, húsa olvadó, fűszeres. Fa jellemzői: erős növekedésű fát nevel, feltörő, majd idősebb korban kissé széthajló ágrendszerű, levelei nagyok, fényesek, kissé bőrszerűek.
Társneve: Santa Clara Eredet: USA, Ageni és Grand Duke keresztezésével (1926.) Termesztése: a nyár végén érő termések sokoldalúan hasznosíthatók és akár 3-4 hétig is eltartható. Más fajtákkal telepítve az átporzás miatt előfordul, hogy a termése a vártnál apróbb lesz. Leírás: virágait bőven hozza a rövid termőnyársakon, öntermékenyek, ezért pollenadó fajta telepítése nem szükséges. Fája középerős növekedésű, koronája szétterülő, ágrendszere lazán álló. Gyümölcse közepesen nagy (30-40 g), tojás ala
Érési idő: július vége - szeptember közepe Felhasználása: Jól szállítható. Friss piacra, a konzervipar számára egyaránt javasolható. Gyorsfagyasztásra csak a teljesen érett gyümölcs alkalmas (ha nem érett a hűtés során kivörösödik).
A legízletesebb naspolya, Szentes környékéről származó tájfajta Faj: Mespilus germanica Származás: Magyarország, Szentes (tájfajta) Érés idő: október vége – december eleje Termékenyülés: öntermékeny, más fajtával bőségesebb termés (Hollandi óriás) Termőképesség: rendszeresen és bőven terem Leírás: koronája laza, vesszői egyenesek, termése szabályos körte alakú (22 – 30 g). A legkorábban érő naspolya fajta és a legfinomabb is. Húsa értével szürkésbarna színű Felhasználás: friss fogyasztás
Alakja: bokor formája felfelé törő Gyümölcse: középnagy/nagy, tojásdad alakú, színe halványzöld, íze kellemesen savanykás, éretten a gyümölcs napos oldala enyhén rózsaszínes lesz Termékenység: öntermékeny, június végén, július elején érik, bőtermő, termésbiztonsága kiváló Telepítése: hidegtűrő, napos fekvést, és kiegyensúlyozott vízellátást igényel, humuszban gazdag talajban fejlődik megfelelően Ellenállóképessége: lisztharmatra teljesen rezisztens, vegyszermentesen termeszthető Felhasználása: f
Faj/nemzettség: Pyrus Származás: Érés idő: október közepe Termékenyülés: részben öntermékeny, porzói: Vilmos, Hardenpont, Nemes Krasszán, Téli esperes Termőképesség: rendszeres termést ad Leírás: termése zömök körte alakú, Felhasználás: hosszan tárolható, termés húsa bő levű, igen édes, fűszeres ízű, Ajánlott termőtáj: kerti ültetetése vagy teraszon edényes növénynek is ajánljuk Ellenállóképesség: nincs vele sok gond
"A 'Gala' alapfajta (Kidd's Orange Red x Golden Delicious) 1962-ben kapott nevet Új-Zélandon. Még a fajta nagyobb elterjedése előtt megjelent, és elismerést szerzett az első rügymutáció (Tenroy - kereskedelmi neve: Royal Gala), s azóta a termesztésben az alapfajtánál jobban színeződő klónok versengenek." Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet (Primon Vállalkozásélénkítő Alapítvány, Nyíregyháza 1997)