Befőznivaló, kocsánymentesen szedhető! Közepes tenyészidejű, erős növekedésű determinált fajta. Gerezdes, lapított gömb alakú 120-140 g-os bogyói kocsánymentesen szedhetők. Friss fogyasztásra, befőzésre kiváló.
Ropogós jégsaláta! Szabadföldi helybevetésre ajánlott fajta. Tenyészideje 80-90 nap. Nagyméretű, zárt, tömött fejet képez, mely elérheti az 1 kg átlagtömeget is. Felmagzásra nem hajlamos.
Kellemes illatú, nagy virágtömeget adó alacsony növény.Virágzás után az elnyílott virágokat vágjuk le.
Finom levélszerkezetű, díszes évelő virág, kiválóan alkalmas virágágyak, sziklakertek, napos helyek beültetésére. Laza, meszes talajt igényel.
A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény. A vetés után már 12-14 nappal fogyasztható, télen a konyhaablakban is termeszthető. Tálcán vagy szűrőpapíron is kicsírázik. Felhasználás: tormához hasonló, kellemesen csípős íze van. Magas C-vitamin-tartalmú, frissen vajas kenyéren és salátákban fogyasztható. A népi gyógyászatban is használják: vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatású.
Sokoldalúan felhasználható dísznövény. Nemcsak dísze a virágágyásoknak, de kitűnő kártevő-elhárító a zöldségeskertünkben. Levéltetvek, fonálférgek ellen sikeresen alkalmazzák a biokertészek.
Késői fajta, őszi szabadföldi termesztésre. A gumó nagyméretű, lapított gömb, sötétlila. Fásodásra, repedésre nem érzékeny. Kiváló minőségű, jól tűri a késő őszi -6, -8 C fokos fagyokat, február végéig tárolható.Vetés: április-májusban szabadföldbe, 2 cm mélyen. Vetőmagszükséglet: palántaneveléshez 10g/m Kiültetés: május-júniusban. Térállás: 50x30 cm. Szedés: szeptember-októberben.
20 fok hőmérsékleten egy-két hét alatt csírázik, tartós vágott virág. A fagyokig gazdagon virágzik.
Kiskert a balkonon, dézsába, cserépbe és minden kertfelületre! Korai (30 napos) óriás vaj típusú hónapos retek. Gumója gömbölyű, nagy, élénkpiros, és fehér színű. Rendszeresen öntözve pudvásodásra és repedésre nem hajlamos. Az egyenetlen vízellátás minden fajtánál a gumók felrepedését váltja ki.
Savanyításra és tárolásra alkalmas fajta! Három típusa ismert: rövid torzsájú (130 napos), a középhosszú illetve a hosszú torzsájú (140-150 napos tenyészidejűek). Közepes termőképességű, jól tárolható fajta. Kevés és kicsi külső levelei simák, merev állásúak, kerekded alakúak.
A magyar konyha legrégibb fűszere 30-40 cm magas, dúsan elágazó, egyéves növény. Meleg- és fényigényes. Felhasználás: Használhatjuk levesekhez, főzelékekhez, különféle húsokhoz, vadételekhez, egyes tésztafélékhez stb. Teája idegnyugtató, köhögéscsillapító, étvágygerjesztő, szélhajtó hatású. A magas vérnyomásúak azonban mérsékelten használják.
Szabadföldi termesztésre ajánlott 85 napos tenyészidejű őszi retek. Gyökere fehér, hengeres, tompa végű. Jó körülmények között, laza, mélyen művelt talajban 35 cm-re is megnő. Bakhátas termesztésnél ennél hosszabb is lehet. Húsa finom, lédús, nem szivacsosodik.
Középkorai érésű szabadföldi konzervuborka. Kevert virágú, héja középzöld színű, apró fekete tüskés, szemölcsös. Termése keseredésmentes. Másodvetésre is alkalmas.
Császársapkaszerű kabakja égőpiros és zöldesfehér színű, a kiszélesedő csúcsi rész a termés 1/3-nál nagyobb.
Vastag húsú, kellemes csípős ízű! Szabadföldi termesztésre alkalmas, folyton növő fajta. Kellemesen csípős, vastag húsú, 40-45 g átlagtömegű bogyója savanyításra, friss fogyasztásra alkalmas.