A Plavac mali a legjelentősebb a őshonos fajták között tartják számon Horvátországban, amely két másik horvát fajta kereszteződéséből adódik: crljenka (más néven Primitivo Olaszországban, Zinfandel az USA-ban) és Dobričić. A Plavac mali a Pelješac-félsziget legszélsőségesebb körülményeiben teljes potenciálját realizálja, a helyiek a vörösborok királyának tartják.
A posip Horvátország saját, jellegzetes fajtája. Nagyon hasonló a Sauvignon Blanchoz. Friss, ropogós tétel, gazag citrusokkal, főként citromfű és egy kis narancshéj. Ízében is egy könnyed, gyümölcsös, szép savú különlegesség.
A borkészítésnek már 3000 éves kultúrája van a Dalmát régióban. A terület adottságainak bemutatására az egyik legjobb fajta a "Plavac Mali". A napsütötte parton, egyből az Adriai-tenger mellett helyezkednek el az ültetvények, melyekre a vízről visszaverődő napsugarak, egy teljesen egyedi mikroklímát teremtenek a szőlőknek. Ezt a területet nevezik Dingac-nak, innen származik ez a bor is. A gondosan válogatott fürtök a feldolgozást követően tölgyfahordóban érlelődtek. Illatában meleg, érett gyümölcsösség, e
Sötét rubin szín, sötétkék árnyalatokkal dúsítva. Fejlett, érett, gyümölcsös illat. Lágy, cseresznyés aromák, édes tanninok jellemzik. Ajánljuk halakhoz, mediterrán sültekhez.
Mediterrán éghajlati viszonyok között termett Dingač. Ami nem mást jelent, mint a rövid és enyhe telet, valamint a napfényben fürdő hosszú és meleg nyarat. Ezen körülmények között olyan borok készülnek, amiket az alkohol, a savak, az ásványi anyagok, a tanninok, és a színek, ideális eloszlása jellemez. Robosztus, komoly beltartalmú, igazi Dél-Dalmát vörösbor, klasszikus a kategóriájában.