A Himalaya só Pakistan Punjab régiójából származik. Mai napig nagyrészt kézzel bányásszák és csupán minimális feldolgozáson megy keresztül. Nem adnak hozzá adalékanyagokat és színét a benne található ásványi anyagoknak köszönheti, nem mesterséges színezéknek. Jelentőség, hatás: A konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll (98%), de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is. Ez ugyan vonzónak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, mennyire kis mennyiséget használunk kézi sózásra, az így be
Összetevők: paszternák, sárgarépa, petrezselyemlevél, póréhagyma, pritaminpaprika Származási hely: Magyarország
Az eritrit vagy eritritol egy természetben is előforduló cukoralkohol. Édesítőereje 60-70%-a a nádcukorénak, külalakja hasonló, de nem karamellizálható. A vékonybélben kb. 90%-a felszívódik, de nem szolgáltat energiát, nem hasznosul a szervezetben, hanem a vesén keresztül ürül. Egészséges bélrendszer esetén nem okoz puffadást. Nincs mellékíze. Előnyei: Elhanyagolható mennyiségű kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem hat az inzulintermelésre, ezért cukorbetegek, inzulirezisztensek é
Felhasználása: alacsony sikértartalmú lisztek feljavítására (pl. kenyérsütés), szejtán készítéséhez. Összetevők: búzasikér
A chiamag vagy asztékzsálya mag egyre elterjedtebb alapanyag hazánkban is, ami nem is csoda, hiszen számos kedvező hatással bír és széles körben felhasználható. A chiamag eredetileg Dél-Amerikából származik. A pici, ovális alakú fekete vagy szürke magokat termő növényt már Kolumbusz érkezése előtt is nagy területeken termesztették és a kukoricához hasonlóan nagyon értékesnek számított. A futók eledelének is nevezték, mert a hírnökök egy marék chiamagot vittek magukkal táplálékul annak érdekében, hogy a
A bulgur a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga. A bulgur úgy készül, hogy a búzát nem teljesen érett állapotban betakarítják, előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják, majd összetörik. Mivel az egész búzaszemet felhasználják, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok benne maradnak. Mivel külalakra hasonló a rizshez és elkészítése is nagyon egyszerű, könnyen beilleszthető a táplálkozásba, változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendet, ha fehér rizs vagy például tarhony
Összetevők: karob Származási hely: Spanyolország Gluténmentes
Összetevők: útifű maghéj Származási hely: India Átlagos tápérték 100g termékben: Energia: 130 kJ / 31 kcal, zsír: 0,75g - amelyből telített zsírsavak: 0g, szénhidrát: 3,5g - amelyből cukrok: 0g, rost: 84,5g, fehérje: 2,5g, só: 0,28g
Összetevők: quinoa Származási hely: Egyesült Királyság gluténmentes
A datolya a datolyapálma termése, amely a Köze-Kelet jellegzetes növénye. Már évezredekkel ezelőtt is ismerték, az élet fájának vagy áldott fának nevezték, hiszen nemcsak a termését fogyasztották, hanem más célokra is fel tudták használni a fa különböző részeit, például a leveléből különböző használati tárgyakat fontak. A fa gyümölcsét, a datolyát nyersen és szárított formában is régóta fogyasztják, mivel korán felismerték tápláló erejét, ráadásul kis mérete miatt könnyen magukkal tudták vinni a vándorló
Összetevők: Rizsliszt Só Emulgálószer (E471)
Felhasználása: Naponta 5-10 gramm (kb. 1-2 csapott teáskanál) mennyiségben javasolt. Üdítőitalokban, turmixokban elkeverve vagy akár péksüteményekhez, süteményekhez adva is felhasználható. Édes ízű. Összetevők: cikória inulin Tápanyagtartalom (100 g-ban): Energiaérték: 884 kJ / 218 kcal Zsír: 0 g - amelyből telített zsírsavak: 0 g Szénhidrát: 12 g - amelyből cukor: 12
A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő. Összetevők: durumliszt. Fontos! Szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csom
Összetevők: himalájai só Származási hely: Pakisztán Átlagos tápérték 100g termékben: Energia: 0kJ/0kcal, zsír: 0g - amelyből telített zsírsavak: 0g, szénhidrát: 0g - amelyből cukrok: 0g, rost: 0g, fehérje: 0g, só: 99,5g
A Himalaya só Pakistan Punjab régiójából származik. Mai napig nagyrészt kézzel bányásszák és csupán minimális feldolgozáson megy keresztül. Nem adnak hozzá adalékanyagokat és színét a benne található ásványi anyagoknak (vas) köszönheti, nem mesterséges színezéknek. Jelentőség, hatás: a konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll (98%), de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is. Ez ugyan vonzónak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, mennyire kis mennyiséget használunk fel kézi sózásra, az