Összetevők: szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) Főzéshez: ha a leveshez 1 kiskanál szódabikarbónát teszünk, a zöldségek megőrzik élénk színüket. Süteményekhez: helyettesíthetjük vele a sütőport, így a tészta könnyű és szép egyeletes lesz. Gyomorégésre, puffadásra: 1 tk. szódabikarbónát egy pohár vízben elkeverve csökkenthetjük a tüneteket. 1 hétnél tovább ne alkalmazzuk. Fehérítő „fogkrém” készítéséhez: 2 tk. szódabikar- bónából, 1 tk. citromléből és vízből készítsünk pépet, mossunk vel
A sörélesztőpehely a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgombából készül, amelyet hőkezeléssel és szárítással inaktívvá tesznek. Így kelesztésre a sörélesztőpehely nem alkalmas, de magas fehérje-, vitamin és ásványi anyagtartalma miatt érdemes beilleszteni az étrendbe. Jelentőség, hatások: A sörélesztőpehely energiatartalmának csaknem felét a fehérje adja, amely jó minőségű, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kis mennyiségben tartalmaz zsírt és még ennél is kevesebb cukrot. B-vitaminok
Jelentőség, hatások: A sörélesztőpehely energiatartalmának csaknem felét a fehérje adja, amely jó minőségű, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kis mennyiségben tartalmaz zsírt és még ennél is kevesebb cukrot. B-vitaminokban (főleg B12-vitamonban) kifejezetten gazdag, az ásványi anyagok közül pedig cink- és szeléntartalma kiemelendő. Felhasználás: A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt s
A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni. A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (term
Kiváló minőségű természetes barna nádcukor. A nádcukrot frissen aratott, hagyományos módon művelt cukornádból nyerik. Sötét színét magas nádmelasz tartalmának köszönheti. Felhasználási javaslat: édesítésre kávékhoz, teákhoz, különböző ételekhez és italokhoz, különleges, finom aromát ad a süteményeknek, desszerektnek. A hagyományos fehér cukor ideális és természetes helyettesítője. A nádcukor előnyei: Természetes cukor, amit a szervezet sokkal jobban fel tud dolgozni és has
A kókuszvirágcukrot, ahogy a neve is mutatja, a kókusz pálma virágából nyerik olyan módszerrel, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a cukor, hanem a nektárban lévő vitaminok és ásványi anyagok is benne maradjanak a termékben. A nád- és répacukorhoz hasonlóan a kókuszvirágcukor is főleg szacharózbol áll, tehát energiatartalma is ugyanannyi. Cukorbetegeknek, diétázóknak nem javasolt a fogyasztása. Ugyan tartalmaz néhány fontos vitamint és ásványi anyagot, de mivel ezek kis mennyiségben vannak jelen és
A Himalaya só Pakistan Punjab régiójából származik. Mai napig nagyrészt kézzel bányásszák és csupán minimális feldolgozáson megy keresztül. Nem adnak hozzá adalékanyagokat és színét a benne található ásványi anyagoknak (vas) köszönheti, nem mesterséges színezéknek. Jelentőség, hatás: A konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll (98%), de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is. Ez ugyan vonzónak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, mennyire kis mennyiséget használunk fel kézi sózásra,
Natúr instant rizskása 300g Ízletes, gluténmentes, instant rizskása. Felhasználási javaslat: natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére. Elkészítési javaslat: Öntse fel a keveréket 80°C-os rizsitallal vagy vízzel, majd hagyja állni 2-3 percig. Ízesítse ízlés szerint (lekvárral, mazsolával, kókuszreszelékkel). Tápanyagtartalom 100 g termékben: Energiaérték: 1550 kJ / 365 kcal Zsír: 1,4 g
Felhasználása: Naponta 5-10 gramm (kb. 1-2 csapott teáskanál) mennyiségben javasolt. Üdítőitalokban, turmixokban elkeverve vagy akár péksüteményekhez, süteményekhez adva is felhasználható. Édes ízű. Összetevők: cikória inulin Tápanyagtartalom (100 g-ban): Energiaérték: 884 kJ / 218 kcal Zsír: 0 g - amelyből telített zsírsavak: 0 g Szénhidrát: 12 g - amelyből cukor: 12
Az aszkorbinsav felhasználható tartósítószerként (befőttekhez, lekvárokhoz) is. A termék biofermentációval, nem génmódosított alapanyagból készül (non GMO). Az aszkorbinsav ajánlott napi bevitele 80 mg. Összetevők: L-aszkorbinsav. Tárolás: száraz, hűvös helyen tartandó!
A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő. Összetevők: durumliszt. Fontos! Szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csom
A Himalaya só Pakistan Punjab régiójából származik. Mai napig nagyrészt kézzel bányásszák és csupán minimális feldolgozáson megy keresztül. Nem adnak hozzá adalékanyagokat és színét a benne található ásványi anyagoknak köszönheti, nem mesterséges színezéknek. Jelentőség, hatás: A konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll (98%), de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is. Ez ugyan vonzónak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, mennyire kis mennyiséget használunk kézi sózásra, az így be
A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő, hogy az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egyszerűen nem lehet megunni! A kása készítésekor semmilyen adalékanyagot nem adunk hozzá a zabhoz és nem is veszünk ki belőle semmit, tehát minden érték, amely a zabban természet
Felhasználása: alacsony sikértartalmú lisztek feljavítására (pl. kenyérsütés), szejtán készítéséhez. Összetevők: búzasikér
A chiamag vagy asztékzsálya mag egyre elterjedtebb alapanyag hazánkban is, ami nem is csoda, hiszen számos kedvező hatással bír és széles körben felhasználható. A chiamag eredetileg Dél-Amerikából származik. A pici, ovális alakú fekete vagy szürke magokat termő növényt már Kolumbusz érkezése előtt is nagy területeken termesztették és a kukoricához hasonlóan nagyon értékesnek számított. A futók eledelének is nevezték, mert a hírnökök egy marék chiamagot vittek magukkal táplálékul annak érdekében, hogy a