Morzsolt rozmaring A rozmaring Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos, ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény, Vadon terem az egész földközi-tengeri régióiban, valamint a Kanári- és Azori-szigeteken és Madeirán. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Évelő, örökzöld félcserje. Antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, valamint ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó hatása van. Fűszerként legelterjedtebb a felhas
A köményről A köménymag az egyik legismertebb, legkedveltebb fűszer, amit már a Biblia is megemlít, de Európában csak a 13. században terjedt el. Termesztése nálunk is nagy területeken folyik és exportálunk is belőle. Az ernyősvirágzatúak közé tartozó növény 2-4 mm hosszú, barna, félhold alakú termése a fűszer, mely egészben vagy őrölve használatos. Jellegzetes, erős ízű fűszer. Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Kiváló emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, ízjavító, tejszap
A gyömbér porról bővebben Sokan nagyra értékelik a gyömbér különleges ízét, és ételeik, italaik fűszerezésére rendszeresen használják. Íze erőteljes, kissé csípős és édes. Mézzel készítve nagyon finom teát ad. A gyömbér szervezetre gyakorolt pozitív hatása A gyömbér nem csak kiváló ízesítő: számos, szervezetre gyakorolt jótékony hatással is rendelkezik, ezért érdemes minél többször étkezéseink részévé tenni, sőt, akár kúraszerűen fogyasztani. A gyömbér por kitűnő módja annak, hogy kihaszná
A kakukkfűről Az ősi gyógynövénytan szerint a kakukkfű a trójai Helené könnyéből született, valójában azonban már jóval a trójai háború előtt ismerték, s egyike volt azoknak a növényeknek, amelyeket az ókori görögök és rómaiak füstölőként égettek isteneik oltárain. A növény latin neve (Thymus vulgaris) a görög thymon (bátorság) szóból ered: a növényt több nép hagyománya társította ezzel az erénnyel. A római katonák csata előtt kakukkfűvel illatosított fürdőt vettek, hogy minél bátrabbak és erősebbek legy
Fahéj őrölt, 250g Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünk támogatója is – a népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek mellett karbantartja a vércukorszintet, az anyagcserét, és beindítja a zsírégetést. Fogyókúra esetén célszerű olyan ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellép
A hibiszkusz tea hatása A hibiszkusz tea segíthet a vérnyomás csökkentésében, valamint mérsékelheti az érrendszeri és a vesemegbetegedések kockázatát is. A hibiszkusz virágában megtalálható az anthocyanin nevű anyag, ami szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént. A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének kockázatát,
Bazsalikom A bazsalikom, más néven a "növények királya": neve a görög basileus szóból ered, melynek jelentése: király. A mentafélékkel áll rokonságban és valószínûleg Indiából származik, "tulasi"-nak hívták és a hindu Krisna és Vishnu istenségeknek szentelték. A bazsalikom napimádó egynyári növény, igen változatos a megjelenése. Levelei lehetnek aprók vagy nagyok, zöldek vagy ibolyás színűek is. Íze jellegzetes, fűszeres, borsos, édeskés. Fűszernövény és gyógynövény is egyben. Igen sokoldalúan
A szárított vagy aszalt paradicsom jellemzői A szárított/aszalt paradicsom nem más, mint a nyár koncentrált íze. Igen intenzív, fűszeres paradicsomíze van, apró darabokra vágva igazi csemege. Az aszalás során folyadéktartalmának 90%-át elveszíti, 5 kg érett paradicsomból kb. 60 dkg szárított paradicsom lesz. Közismert tény, hogy a paradicsom egészséges, A, B, C, E-vitamin, ásványi anyag- és nyomelem-tartalma jelentős, és aszalt változatban is ajánlott mind az ínyencek, mind az egészséges táplálkozásr
A cikória kávé jellemzői A cikória kávé őrölt és pörkölt cikóriaaszalványból készül. A cikória fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz A cikória jótékony hatását már igen régen felismerték. - Gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. - Ezen kívül még tartalmaz szénhidrátot, zsírt és fehérjét, - Továbbá kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint. - Helye van az egészséges táplálkozásban, mivel inulin tartalmú, ezáltal emésztést ser
A pektinről bővebben A CITRUSPEKTIN ELŐNYE: KEVESEBB CUKORRAL, RÖVIDEBB FŐZÉSSEL KÉSZÜL A LEKVÁR. Mi a pektin? A pektin a növények sejtfalában található, ahol sejtfal szilárdító szerepet tölt be. Egy komplex szénhidrát (poliszacharid), amely gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és diófélékben is megtalálható. A legnagyobb mennyiségű pektin a citrusfélék héjában van jelen. További fő forrásai a birs, a szilva, az egres, az ananász, a cseresznye, a szeder, az őszibarack, a sárgabarack és a
Kukoricakeményítő A kukoricakeményítő-gyártás során a megtisztított kukoricát törőhengereken összetörik, majd nagy tartályokban edényekben speciális folyadékban hosszabb ideig áztatják. Az ázott finom kukoricát finom lisztté őrlik és nagy kádakban vizzel elárasztják,1-2 napig állni hagyják. Ezután finom szitaszerkezeten átvezetve, a keményítőtejet nagy tartályokban felfogják és ebből a keményítőtejből vonják ki a kukoricakeményítőt. A kukoricakeményítő tapintásra selymes állagú. Az élelmiszeriparban, a
Tökmagliszt A héjától megtisztított tökmagból hidegsajtolással kipréselik az olajat. A visszamaradó magot finomra őrlik, ez a tökmagliszt. Jellegzetes illata és íze számos étellel harmonizál, sok ételhez felhasználható. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is kitűnő fehérjeforrás. Régebben a tököt gyógyító növényként tartották számon, mert E- és C-vitamin forrás, rengeteg benne a magnézium és a kálium, ugyanakkor antioxidánsokban is bővelkedik. Kicsi a zsírtartalma, és
Mákolaj, hidegen sajtoltA mákolaj 100% mákból hideg sajtolásos eljárással készül. A mákolaj fogyasztása számos előnnyel bír. Telítetlen zsírsav tartalma által csökkenti a rossz és növeli a jó koleszterinszintet. Stresszcsökkentő hatást tulajdonítanak neki: fokozhatja az agy teljesítőképességét, erősítheti az idegeket és nyugtató hatással rendelkezik. Támogatja az immunrendszer működését, ezáltal segít a szervezet ellenállóképességének növelésében. Antioxidáns hatású, segíti a szervezetet a szabadgyökök el
A vörös szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvából készül. A szárított magokat összezúzzák, és magasnyomású préssel kisajtolják belőle az olajat. A szőlőmagnak igen alacsony az olajtartalma, emiatt igen drága. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok antioxidánsokban, C- és B-vitaminban, valamint béta-karotin tartalma is jelentős. Dr.Oláh Andor természetgyógyászt idézve: „ A szőlőt elsősorban a magja miatt kellene termeszteni” A szőlőmagolajat igen sokoldalúan, külső
Lenmagolaj, hidegen sajtoltA lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének, mivel ez a mag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat. A jó minőségű lenmagolajat hidegen sajtolják, fénymentes és oxigénmentes körülmények között. A lenmagolaj kedvező hatás / Vitamin és ásványianyag tartalma Béta-karotinban, E-vitaminban nagyon gazdag. A lenmag olajtartalmának a fele omega-3 zsírsav. Mivel ezt az esszenciális zsírsavat a szervezet önmaga nem állítja elő, mindenképpen a táplálék útján