A mák jellemzői A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, és a mákszemek jelentik az egyik leggazdagabb kalciumforrást. Hetente legalább 3 alkalommal fogyasztva rendkívül hatásos a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában. Nagy mennyiségben tartalmaz más ásványi anyagokat is: cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot. A vitaminok közül értékes B1-B6-, B2-, niacinforrás. A mákos étel fogyasztása megtisztítja az emésztőrendszert
Mindent a lenmagról A lenmag rendkívül sokrétű összetevőinek köszönhetően nélkülözhetetlen táplálék. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag és értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat tartalmaz. Vasat, ként, cinket is találunk benne. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak legjobb növényi forrása Gátolja a káros zsírok lerakódását az erek falán Védi a kapillárisok
A kesudió jellemzői A kesudió sok B2-, B3-, B6- és E-vitamint tartalmaz. A kesudió hozzájárulhat az érrendszer karbantartásához, a koleszterinszintre kedvező hatással lehet. Magas magnézium-tartalmának köszönhetően védhet a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől, hozzájárulhat a migrén és a fejfájás távoltartásához. Kalcium-tartalma erősíti a csontokat és az izmokat. A kesudió fogyasztása csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Mindezeken felül jódot, cinket, rezet és vas
A kesudió jellemzői A kesudió sok B2-, B3-, B6- és E-vitamint tartalmaz. A kesudió hozzájárulhat az érrendszer karbantartásához, a koleszterinszintre kedvező hatással lehet. Magas magnézium-tartalmának köszönhetően védhet a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől, hozzájárulhat a migrén és a fejfájás távoltartásához. Kalcium-tartalma erősíti a csontokat és az izmokat. A kesudió fogyasztása csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Mindezeken felül jódot, cinket, rezet és vasat
A szezámmag jellemzői A szezámmag telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályo
A zabkorpa jellemzői A zabkorpa a zab héja. Sokoldalú élettani hatása segíti az egészséges táplálkozást, így az egészség megőrzését, mivel a legismertebb élelmi rostban különösen gazdag tápanyagok egyike. Víz hatására a benne lévő rostok sokszorosára növekednek, ami teltségérzetet nyújt. A rost nem emészthető meg és nem szívódik fel a testben, de a testbe kerülve számos előnnyel jár - eltávolítja a méreganyagok felhalmozódását. Jelentős mennyiségben tartalmaz esszenciális (omega-) zsírsavakat, kem
A kókuszliszt jellemzői A kókuszliszt finomra őrölt, szárított, zsírtalanított kókuszhúsból készül. A kókuszliszt rosttartalma a legmagasabb más lisztekhez képest, fogyasztása jó az emésztőrendszernek. A kókuszliszt hipoallergén, vagyis nem vált ki allergiás reakciót. Ideális azok számára, akik csökkenteni szeretnék az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, mivel kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt. Magas a proteintartalma, így növényi ét
A vöröslencse igen jó tápértékű Más hüvelyesekhez (bab, lencse, csicseriborsó stb.) hasonlóan a vöröslencse is kiváló tápértékű alapanyag. Konyhailag sokféleképpen elkészíthető. Felhasználhatjuk levesekhez, főzelékekhez, növényi fasírtokhoz vagy burgerekhez, de még palacsinta alapanyagául is szolgálhat. A vöröslencse előnyös tulajdonságai - Fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25,5 g fehérje található 10 dkg vöröslencsében. - Élelmirost-tartalma is maga
A lencse kedvező tulajdonságai Étrendi hatását és biológiai értékét tekintve a lencse felülmúlja babot, vagy a borsót. A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék. Könnyen emészthető fehérjét és szabad aminosavakat tartalmaz. Vitaminok közül az A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin található meg benne. Ásványi anyagok közül kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. Ugyan magas a szénhidráttartalma, de mivel a glikémiás indexe
A sárgaborsó tulajdonságai A zöldborsószemeket hántolják, szárítják, azaz megszabadítják a külső halvány héjuktól a hasítási folyamat során. Így a gömbölyű borsószem két lencse alakú részre esik szét. Sárga és zöld színekben is létezik. A sárgaborsó jól tárolható, ízletes levest és főzeléket készíthetünk belőle. Az egészséges élelmiszerek között rangos helyen áll. Miért érdemes sárgaborsóból készült ételeket fogyasztani? Kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, fo
A csicseriborsó jellemzői A csicseriborsó a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük. - A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz. - Megtalálható benne a B1- és B6-vitamin és folsav is. - Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
A köles könnyen emészthető és a gabonák között az egyetlen, amely lúgos kémhatású. A köles sok vitamint, ásványi anyagot és lecitint is tartalmaz. Jelentős a foszfor-, kalcium-,magnézium-, szilícium- és a vastartalma. Napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Fogyókúra barát A köles könnyen emészthető, nem hizlal, ezért mindenki számára ideális táplálék. Telítetlen zsírsavakban gazdag. Szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Ser
A hajdina jellemzői Egyszerű, olcsó, mégis sokoldalúan elkészíthető, és egészséges. A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. A hajdina magas élelmi rost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető, jó hatással van az emésztőrendszerre. Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánusok és vegánok egy előszeretettel
A kurkuma jellemzői A kurkumát indiai sáfránynak is nevezik és a gyömbérfélék családjába tartozik. Ez a gyógy- és fűszernövény Dél-Ázsiában őshonos. A növény gyökérgumóját leforrázzák, megszárítják és porrá őrlik. Intenzív ízű, sárga színű fűszer, a curry pornak is alapanyaga, használata az indiai konyhában mindennapos. Színezőként ugyancsak elterjedt alapanyag. A gyógyítók szerint a kurkuma a test és a lélek harmóniáját egyensúlyban tartja. A KURKUMA VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG T
EGYTÁLÉTELHEZ VAGY KÖRETKÉNT, SALÁTÁKHOZ, DESSZERTNEK - BULGUR ELKÉSZÍTÉSE VÁLTOZATOSAN A bulgurt tört búzának, búzatöretnek, illetve törökrizsnek is nevezik. Nagyon jó köretnek is, hasonlít a rizshez, de pergősebb az állaga, és percek alatt kész. Könnyű, kiadós és egészséges. Népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Rostokban, vitaminokban gazdagabb, mint a rizs Sok vasat és B-vitamint is tartalmaz. Glikémiás indexe 46, míg a